רגישויות/בעיות מערכת העיכול והתזונה שמסביבן

רגישויות/בעיות מערכת העיכול והתזונה שמסביבן

בעיות מסוגים שונים במערכת העיכול נפוצות מאוד בימינו, ורבים מאיתנו פוגשים אותן לא מעט. תחושות לא נעימות במערכת עלולות להיות מאוד לא נעימות ולפעמים יש אפילו קושי רב להתמודד איתן בחיי היומיום שלנו.

בכתבה הזאת ריכזתי עבורכם את ההגדרות של בעיות שונות במערכת העיכול – וגם את הפתרון התזונתי האפשרי עבורן!
אין בכתבה תחליף ליעוץ רפואי, ואם העצות בכתבה לא עוזר- מומלץ לדבר על כך עם איש מקצוע

עצירות
מה זה אומר?
ירידה בתדירות היציאות לפחות מ-3 פעמים בשבוע, ו/או יציאות שמלוות במאמץ קיצוני

מה יכול לגרום לעצירות?

  • לחץ! כן כן, תקופה לחוצה בחיינו עלולה להתבטא בחוסר יציאות.
  • איפוק כרוני
  • תרופות
  • שתייה לא מספקת
  • צריכה מעטה מדיי של סיבים תזונתיים
  • מעט מדיי פעילות גופנית
  • מחלות של מערכת העיכול

מה לעשות?
להימנע מהבאים:

  • לחם לבן
  • סוכר לבן
  • אורז לבן
  • בננות/אפרסמונים/סברס

מה כן?

  • להגביר משמעותית את כמות הנוזלים.
  • להגביר את צריכת הסיבים: דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, קוואקר.
  • לבצע פעילות גופנית ובכך לעזור לתנועתיות של מערכת העיכול.
  • לצרוך מים שהושרו בתוכם שזיפים מיובשים וגם אכילתם יכולה לעזור לתנועתיות של מערכת העיכול.

שלשול

מה ההגדרה?
שלוש או יותריציאות במרקם רך/נוזלי

גורמים:

  • נגיפים, חיידקים או טפילים שהיו במזון שאכלנו.
  • טיפול תרופתי.
  • רגישות למזון מסוים שאכלנו.
  • מחלות מסוימות במערכת העיכול.

מה לעשות?
להימנע:

  • להפחית/להוריד מוצרי חלב.
  • להפחית צריכת סיבים: דגנים מלאים, ירקות ופירות (אפשר מקולפים), קטניות, אגוזים וזרעים.
  • להימנע ממשקאות המכילים מקפאין.
  • להימנע ממשקאות אלכוהוליים.
  • להימנע ממזונות שומניים, מטוגנים וחריפים.

מה כן?

  • להגביר את צריכת הנוזלים למניעת התייבשות
  • ארוחות קטנות במשך היום
  • מרק צח / חליטות תה להחזרת נוזלים
  • צנימים מלחם לבן/אורז/ביצים/עוף/תפו"א/רסק תפוחים/בננה

נפיחות
גזים עלולים לגרום לתחושות לא נעימות במערכת העיכול ולנפיחויות

שימו לב! ישנן נפיחויות שנגרמות משינויים הורמונליים וצבירת נוזלים, שלא רלוונטיות לפוסט זה.

גורמים ופתרונות:

  1. סוכרים כהליים (נמצא ברוב חטיפי החלבון/ אבקות חלבון): להגביל ל2-3 פעמים בשבוע, אם עדיין מפריע- להימנע לגמרי.
  2. ירקות מצליבים (ברוקולי, כרובית, כרוב, בצל, פטריות, אספרגוס): לאדות או לבשל לפני האכילה- אם לא עוזר, להימנע.
  3. מסטיקים וסיגריות: להימנע.
  4. מוצרי חלב עשירים בלקטוז: ניסוי וטעייה, יש מוצרי חלב דלים בלקטוז שגם יכולים לגרום לתחושות לא נעימות אז לא לעבוד כמו רובוט ולהימנע גם מהם.
  5. גלוטן: ישנם אנשים רגישים לגלוטן (לא אלרגים), ולרב יהיה רשה לאבחן זאת בבדיקה. להימנע למספר ימים ולראות אם הנפיחויות יורדות, אם כן עדיף להימנע.
  6. קטניות (שעועית, עדשים, חומוס, פול ופולי סויה): להשרות/להנביט לפני הבישול. בבישול להוסיף זרעי כמון/שומר.

אלרגיה או רגישות למזון?
בכל מקרה של אלרגיה ההמלצה החד משמעית היא להימנע מסוג המזון אליו האדם אלרגי.
יש מקרים שבהם אין אלרגיה, אבל יש רגישות למזון מסוים. רגישויות נפוצות:

  • אלרגיה לחיטה
  • צליאק: רגישות מסוימת לחלבון הגלוטן.
    בשני המקרים יש להימנע ממוצרי חיטה, שעורה ושיפון כמו: בורגול, סולת, קוסקוס, לחמים, פיתות.
  • אלרגיה לחלבון החלב: להימנע מכל מוצרי החלב בלי קשר לכמות הלקטוז שבהן.

רוצו ליישם! מקווה שעזרתי ושבקרוב כבר תרגישו יותר טוב

הפנייה נשלחה בהצלחה!

אנו נחזור אליכם בהקדם האפשרי.
עד אז, אתם מוזמנים לצפות במתכונים או במאמרים שלנו, תהנו :)