רבים מהמתאמנים היום אוהבים לעובד עם שעון דופק על היד – אוהבים לבדוק את הדופק, את המהירות, את המרחק ואפילו את הקלוריות. וזה באמת מאוד נוח שיש את כל המידע הזה זמין לנו על שורש כף היד… אבל כמה אנחנו יכולים באמת לסמוך על המידע שמגיע לנו מהשעון דופק שלנו?
בכתבה הזאת ריכזתי לכם את כל המידע בנושא, כדי שתוכלו להחליט בעצמכם – כמה באמת שעוני הדופק אמינים?
דופק מהיד
כאשר במצעים פעילות גופנית בדופק משתנה כמו אינטרוולים, אימוני סטודיו וכדומה, מידת הדיוק של השעונים יורדת משמעותית. השינויים בקצב הלב בעקבות מעברים חדים מעבודה אירובית אינטנסיבית לעבודה מתונה, משפיעים מאוד על מדידת הדופק של השעון ועלולים להראות סטיות במדידה. לכן, מי שמבצע פעילות גופנית והדופק הוא אחד המדדים שהוא מסתמך עליהם אז עדיף ברצועת דופק.
שריפת קלוריות
אז איך בכלל שעוני הדופק יכולים לבדוק את הקלוריות שאנחנו שורפים??
- חשוב לזכור שיש גורמים נוספים העשויים להשפיע על דופק הלב שלנו, שלא קשורים בקשר ישיר להוצאה האנרגטית שלנו (כמו לחץ לצורך העניין) *
שעוני הדופק מסתמכים על הקשר שבין דופק הלב לבין צריכת החמצן (vo2), שהיא הדרך המקובלת לבדוק את השריפה הקלורית. השעונים מבקשים מאיתנו להזין מדדים כמו גובה, גיל ומשקל וביחד עם הדופק שהשעון משדר, הם משערים את מספר הקלוריות ששרפנו.
רב המחקרים עד היום מראים סטיות משתנות ואף לא קטנות בין כמות הקלוריות שהשעון הראה לבין גמות הקלוריות ששרפנו בפועל.
כיום חלק מהשעונים החדשים יותר עובדים בכמה דרכים שחלקן כבר יותר מדויקות, אך עדיין קיימות סטיות.
ולכן, לא הייתי מתייחס למספר הקלוריות האבסולוטי שהשעונים מראים (כן, גם כשמתאמנים עם רצועה).
השעונים כן עוזרים לנו להבין מגמה. מה זה אומר?
אומנם אנחנו לא יכולים לדעת שהמספר המדויק שמראה השעון הוא באמת נכון, אבל אנחנו כן יכולים להשוות אותו למספרים מאימונים קודמים – כך למשל, אם באימון הנוכחי השעון מראה לי שהדופק שלי הוא 190, בזמן שבאימון הקודם הדופק היה 160 – אני יכול להבין מזה משהו על רמת הקושי של האימון.
דוגמה נוספת היא בקלוריות: למשל, אם השעון שלי מראה באימון מסוים ששרפתי 300 ק"קל לעומת אימון אחר שבו השעון הראה 150 ק"קל – גם זה יכול להעיד לי משהו על רמת הקושי באימון ועל האיכות שלו.
בקיצור,
השעון הוא כלי נחמד שאפשר להיעזר בו כדי להעריך מגמות בין אימונים, והוא יכול לבוא טוב ולהיות חלק מה"לוק". אבל הוא לא כלי שניתן להסתמך עליו למספרים מאוד מדויקים.
לספורטאים (תחרותיים בעיקר) לא הייתי מציע להשתמש בו להערכת מרחק ומהירות, וכמובן שלא הייתי ממליץ להסתמך על כמות הקלוריות שהוא טוען ששרפנו ואז לאכול בהתאם.