עד לפני כמה שנים, כשהיינו רוצים לקנות חלב או גבינה בסופר ידענו כי נקבל חלב "קלאסי" או גבינה "קלאסית", אשר הופקו מחלב פרה. לאחרונה , כולנו שומעים על מוצרי חלב חדשים שמיוצרים מחלב של חיות אחרות כמו עיזים, כבשים בופאלו ותחליפי חלב צמחיים שונים. מה ההבדל, אם בכלל, בין חלב עיזים לחלב כבשים? מהם יתרונותיו של חלב בפאלו? האם תחליפי החלב הצמחיים, באמת מהווים תחליף ראוי לחלב פרה? 
קצת סדר חברים
** מוסר השכל בתחתית בכתבה **

חלב פרה (החלב "הקלאסי")  –
חלב פרה שרובינו צורכים מכיל כמות לא מבוטלת של חלבון בעל ערך ביולוגי גבוהה, סידן וויטמינים מקבוצת B. חלב הפרה מכיל כמות רבה של – לקטוז, המכונה גם "סוכר החלב". לקטוז מצוי בכל סוגי החלב הטבעי, וגופנו מעכל אותו באמצעות האנזים לקטאז. לאחר תקופת הינקות, ייצור האנזים בגוף יורד באופן משמעותי, וכתוצאה מכך נוצרת רגישות ללקטוז. החלבון העיקרי בחלב פרה הוא חלבון הקזאין (80%), ואילו יתר החלבון מצוי במי הגבינה.
.
☝ חלב צאן☝ –
בקטגוריה זו נמצאים חלב כבשים וחלב עיזים, אך למרות זאת קיימים הבדלים בין סוגי החלב האלה:
חלב עיזים –
ראשית, חלב עזים הוא החלב הכי קרוב בהרכבו לחלב אם. חלב זה מזכיר יותר חלב פרה מאשר חלב הכבשים. הוא מעט שמן יותר מחלב פרה, אך מכיל חומצות שומן קצרות הנספגות טוב יותר במערכת העיכול ומנוצלות יותר לייצור אנרגיה מאשר לאחסון ברקמות השומן. כמו כן, בחלב עיזים יש כמות פחותה של לקטוז ביחס לחלב פרה, דבר היכול להוות יתרון בקרב האוכלוסיה הרגישה ללקטוז. מבחינת חלבון, כמות החלבון בהם זהה, חלב עיזים מכיל הרכב חלבונים, אשר פירוקו בקיבה קל ונוח יותר יחסית, דבר מאפשר עיכול מהיר וקל יותר.
.
חלב כבשים – 
חלב כבשים שמן יותר מחלב העיזים ושמן פי שניים מחלב פרה. אולם, חשוב לדעת כי בתוך השומן נמצאים הויטמינים המסיסים בשומן- A,D,E בכמות רבה יותר לעומת חלב פרה. בנוסף, בחלב הכבשים יש יותר חומצות שומן קצרות ובינוניות שרשרת הנספגות טוב יותר במערכת העיכול, והוא מכיל פחות לקטוז מחלב פרה, אך עדיין בכמות מספקת בכדי לגרום לבעיות עיכול. מבחינת חלבון, חלב כבשים מכיל פי שניים חלבון מחלב הפרה והוא בעל ערך ביולוגי גבוהה. 
.
חלב בופאלו – 
חלב בופאלו, מכיל גם הוא פי שניים שומן מחלב הפרה המורכב מחומצות שומן קצרות ובינוניות, וזמן העיכול שלו קצר בהרבה מזמן העיכול של חלב הפרה. בנוסף, חלב בופאלו מכיל ויטמיני A ו-D בכמות גדולה מאשר בחלב הפרה, כמות כפולה של סידן, וכן כמות רבה יותר של חלבון בהשוואה לחלב הפרה. כמו כן, תכולת הכולסטרול בחלב בופאלו נמוכה מאד, ולכן הוא מומלץ לסובלים מרמות גבוהות של כולסטרול בדם. כמות הלקטוז בחלב בופאלו פחותה בהשוואה לחלב פרה, ולכן חלב זה יכול להתאים לאוכלוסיה הרגישה ללקטוז.
.
ומה לגבי תחליפים צמחיים?
חלב שקדים – חלב שקדים עשוי משקדים מים וממתיקים, הוא דל קלוריות ומכיל ויטמינים, מינרלים וכמות רבה של סידן בהשוואה ליתר תחליפי החלב (למעט סויה). בנוסף הוא מכיל כמות קטנה של שומן ,ואינו מכיל כולסטרול עקב היותו משקה צמחי. כמו כן, הוא קל לעיכול ואינו מכיל לקטוז. החסרון העיקרי שלו הוא כמות החלבון המזערית שבו.
.
חלב סויה – חלב סויה מכיל את הכמות הגבוהה ביותר של חלבון וסידן מבין תחליפי החלב הצמחיים, באופן כמעט זהה לכמות החלבון והסידן בחלב הפרה. מבחינת איכות החלבון, חלבון הסויה נחשב חלבון מלא אם כי ערכו הביולוגי נמוך מערכו של חלב הפרה. בנוסף, הוא מכיל כמות קטנה של שומנים רוויים ואינו מכיל כולסטרול חלב סויה מתאים לאוכלוסיה הרגישה ללקטוז, היות והוא אינו מכיל לקטוז. אולם, אחד החסרונות של העיקריים שלו, הוא שקיימים בו מרכיבים היכולים לעכב את הספיגה של מינרלים מסוימים החשובים לגוף.
.
חלב קוקוס – חלב קוקוס מתקבל ממעיכת בשר הקוקוס וסינונו, מרקמו סמיך והוא מלא בטעמים. יתרונו הגדול מצוי בטעמו החלבי והעשיר, וזאת אף על פי שאין בו אפילו טיפת חלב. חלב קוקוס, אינו מכיל כולסטרול, אם כי הוא מכיל כמות גבוהה של שומן רווי ביחס לחלב פרה, אך אלו מתעכלים בקלות רבה יותר מאשר השומנים הקיימים בחלב פרה. החסרונות העיקריים של חלב הקוקוס הוא כמות מועטה של החלבון וכמות גבוהה של שומן.
.
חלב אורז – חלב אורז דל מאוד בשומן ובקלוריות והוא אינו מכיל לקטוז ושומן רווי. ניתן להשיגו במגוון ווריאציות, ולעיתים הוא אף מועשר בחלב שקדים, דבר אשר משפר את ערכו התזונתי. אחד היתרונות המרכזיים שלו, הוא שהוא קל לעיכול, ולכן מתאים מאוד לאנשים עם בעיות עיכול. יחד עם זאת, חלב אורז הוא דל מאוד בחלבון, וללא העשרה, הוא גם "דל" יחסית מבחינת רכיבים תזונתיים 
.
לסיכום:
אז איזה חלב הוא המומלץ ביותר? אין לכך תשובה חד משמעית, זה תלוי במצב הבריאותי, השקפות אידיאולוגיות, עלות, ובמטרות העיקריות שלנו לקבל מהמשקה. אם אתם רגישים ללקטוז, חלב צאן או בופאלו יכולים להתאים, במידה וזה לא עזר אז התחליפים הצמחיים נטולי הלקטוז יהיו האופציה עבורכם, אם כי עליכם לזכור כי תחליפי החלב הצמחיים דלים מאוד בחלבון (מלבד חלב הסויה). מוצרי חלב הצאן והבופאלו מכילים כמות גבוהה יותר של חלבון והם מתעכלים טוב ומהר יותר מחלב הפרה, אך יש לקחת בחשבון את עלותם הכספית הגבוהה יותר ויש לזכור שהם מכילים גם כמות גבוהה יותר של שומן מחלב הפרה. כמו כן ,חלב הפרה מגיע באחוזי שומן שונים, ויותר קל לשלב אותו בתפריט היומי בתהאם להעדפותינו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תזונאי ספורט זיו זפרני

לא בטוח/ה איזה תוכנית מתאימה לך?

לשאלון הכוונה לתוכנית תזונה מותאמת אישית