אבקת חלבון היא אבקת הפלא לניפוח השרירים? או בעצם מתכון בטוח לקריסת כליות??
**הכתבה היא לא בעד או נגד אבקת חלבון, אלא פשוט מציגה עובדות לעשות קצת סדר**
ממה בכלל עשויה אבקת חלבון?
חלבון מי הגבינה (לצורך העניין) עובר סינון ייבוש, ועוד כמה תהליכים, מוסיפים לו צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, ממתיקים כאלה ואחרים, ו… הופ! קיבלנו אבקה ההופכת כל אימון גרוע למדהים וכל מאכל תפל לטעים
☝ נתחיל ונאמר, שאין שום יתרון בצריכת אבקת חלבון מאשר צריכת חלבון מהמזון כמו בשר, גבינות, ביצים, סויה ועוד. להפך, ברגע שמקור החלבון שלנו יגיע מהמזון, נרוויח רכיבי תזונה חשובים נוספים, כמו ויטמינים, מינרלים, סיבים, שלרוב לא ימצאו באבקות השונות.☝
.
אז למה כן לצרוך?
*היתרונות העיקריים הם בעיקר יתרונות לגיסטים*.
השלמת כמות החלבון היומית לכמות הרצויה במידה ולא מגיעים אליה מהמזון (ודי קל להגיע לכמות זאת, טראסטמי )
טעם- היום, רב אבקות החלבון האיכותיות, מגיעות בטעמים רבים ומגוונים שכמעט ולא מורגש טעם הלוואי של הממתיקים שבהן, והן יכולות לשמש למעין ״קינוח״ או סגירת פינה למשהו מתוק במשך היום.
חוסר תיאבון- מתאמנים המתקשים לאכול את כל מנת החלבון שלהם במשך היום, האבקה מספקת כמות גדולה יחסית של חלבון על נפח קטן שהיא מכילה.
זמינות-אני אישית פחות אוהב את הסיבה/תירוץ הזאת, אבל אנשים שאינם מוצאים זמן לאכול חלק מהארוחות, האבקה יכולה להוות פיתרון זריז וקל לוגיסטית.
.
למי האבקה לא מתאימה?
נפיחויות- ישנם הרבה אנשים החווים נפיחויות, גזים ותחושות לא נעימות במערכת העיכול לאחר צריכת החלבון. הסיבה העיקרית והשכיחה יותר לתופעה היא הלקטוז שהאבקה מכילה. הפתרון יהיה צריכת חלבון מבודד שכמעט ואינו מכיל לקטוז, או לחילופין אבקת חלבון מהצומח.
במקרה הפחות טוב, הרגישות תהיה לחומרים המוספים לאבקה עצמה (חומרי הטעם, צבעי המאכל או הממתיקים). במקרים כאלה אפשר לנסות חברה אחרת או הפתרון הטוב יותר פשוט להפסיק לצרוך
.
אבקת חלבון ובדיקות דם:
מתייחס פה לבדיקות החשודות עם שינוי במדדים עקב צריכת החלבון:
אבקת חלבון ותפקודי כליות- אין ראיות מספיק טובות המוכיחות קשר ישיר בין צריכת אבקת חלבון לבין פגיעה בתפקודי כליות
.
אבקת חלבון ותפקודי כבד- אין ראיות מספיק טובות המוכיחות קשר ישיר בין צריכת אבקת חלבון לבין פגיעה בתפקודי כבד
לגבי בדיקות הדם- אמנם אין שום מחקר המראה קשר ישיר בין צריכת האבקה לבין חריגות במדדי הכליות והכבד, אך אני יכול להגיד באופן אישי שראיתי לא מעט מקרים שברגע שהחלפתי את מקור החלבון מאבקה למזון מוצק המדדים השתנו והתאזנו. יכול להיות שהדבר הוא צירוף מקרים ויכול להיות שלא.
לסיכום:
על פי דעתי, כל עוד מתאמן יכול להגיע לכמות החלבון הרצויה מאוכל ״אמיתי״ ולא מתחליפים, אז כמובן שאין שום סיבה לצרוך אותו בצורה אחרת.
אמנם אין עדיין שום הוכחה מוחלטת לכך שתחליפי החלבון יכולים להזיק לנו בצורה כזאת או אחרת, אך יש יותר מידי תהיות וחשדות לגבי זה, ואנחנו לא יודעים מה נגלה בעתיד.
בשורה התחתונה, אבקת החלבון (ושאר תחליפי החלבון) נותנים לנו פתרון לוגיסטי טוב (ויש שיגידו טעים) להשלמת כמות החלבון הרצויה. מי שמרגיש/חושש שהאבקה פוגעת בו בצורה כזאת או אחרת אין באמת סיבה לצרוך את האבקה ויש אין סוף פתרונות ודרכים לצרוך את כמות החלבון הרצויה בצורה טעימה מהירה וטובה.
**הכתבה כתובה בצורה מתומצתת ביותר, לשאלות אפשר לשאול בפרטי **